Akkor most pezsgő, vagy nem?

Az egyébként 1 – 2,5 bar palacknyomású gyöngyözőbor akár pezsgő is lehetne, ha a palackban uralkodó nyomás elérné a  3 bar-t. Nem véletlen, hogy nem kell dróttal is megerősíteni a zárókupakot. További eltérés, hogy a pezsgővel ellentétben a gyöngyözőbor pezsgése „gyöngyözése” nem kizárólag a természetes erjedés során keletkező buborékoknak, hanem a csendes bor szén-dioxiddal történő utólagos dúsításának is köszönhető. A gyöngyözőbor frissítő hatású, de nem tévesztendő össze a szódával kevert borral, azaz a fröccsel. A gyöngyöző borban lévő buborékok – a fröccsel ellentétben – intenzív aromákat szabadítanak fel a borból melynek hatására nem csak az összetétel, hanem az élmény is cuvé, azaz vegyes lesz. Állagra mint a pezsgő, ízre mint a bor, hatásra mint a fröccs. E néhány mondattal valószínűleg nem tettük teljesen tisztába a kérdést. Nincs más hátra, mint megkóstolni és megszeretni.