A Széphalmi Gyümölcstár Manufaktúra tagjainak hitvallása a bio-növénytermesztés és a megtermelt bio-gyümölcsökből különböző termékek előállítása.
A termékek előállításánál is törekszünk a természetes anyagok és kiegészítők használatára. A tartósítást tisztán hőkezeléses eljárással végezzük.
A termékek nagyobb hányada tanúsítottan bio termék.
A körtén, meggyen és szilván kívül a többi gyümölcsünk is bio technológiával van termesztve, csak a kis volumen miatt nincs tanúsítva.
A termékeinket az Aggteleki Nemzeti Park érdemesnek találta a

„Nemzeti Parki Termék „ kitüntető védjegy

 használatára.

Észak-Kelet Magyarországon, a sátoraljaújhelyi „Sátoros hegyek” egy rég kihúnyt, Vezúv méretű vulkán maradványai. Lejtőik meszes, agyagos talaja nem csak a híres Tokaj-Hegyaljai bor szőlőinek kedveznek, hanem az itt termett lédús, édes, zamatos gyümölcsök is intenzívebb ízvilágúak és karakteresebbek, mint mondjuk a homokos alföldön termesztett társaik. Az ásványokban gazdag vulkáni talaj és a kedvező időjárás áldásos hatásán túl a termesztés és feldolgozás minden részére kiterjedő nagy szakértelemnek köszönhető, hogy termékeink kiemelkedő minőségűek. Külföldi vendégeink véleményét tolmácsolva szerénytelenség nélkül kijelenthetjük, hogy az itt honos fajtáknál finomabbat aligha találnánk a világ más részein. Ezt a kincset érő aromagazdaságot hosszú távon élvezhetővé tesszük az által, hogy elődeink példáján tanulva lekvárokat, párlatokat, aszalványokat és sült teákat készítünk. Egy hideg téli napon ízük felidézi szánkban és szívünkben az elmúlt nyár hangulatát.

Két fő termékcsaládunk van:

„Széphalmi Nyelvforgató Pálinka” és a „Zemplén Kincse Lekvár”

márkanevet kapták.

SZÉPHALMI NYELVFORGATÓ PÁLINKÁK

Valódi magyar kisüsti eljárással készült pálinkáinkat a bio ültetvényünk és a környék kisebb gyümölcsöseinek terméséből készítjük. Aki megkóstolja őket, megismerheti az itt termő gyümölcsök intenzív aromáját és a párlatok egyedi tüzét s részese lehet a varázslatnak, ahogy a múlandó gyümölcs lelke halhatatlanná lesz a pálinkában. Kóstolóházunkban, melyet nem titkoltan a bio pálinka afféle szentélyének szántuk, Sátoraljaújhely és Széphalom között félúton található. Szeretnénk, ha a különlegesen finom párlatainkat megkóstoló emberek elsajátítanák a helyes pálinkaivás kultúráját, és minél több ember megismerné és elfogadná a tényt, hogy a pálinka igenis egészséges. A Körte-, Szilva- és  Meggy bio-ültetvény gyümölcséből készült pálinkáinkat 40, 50, sőt még 70 fokos erősségben is forgalmazzuk. Ez utóbbi tagadhatatlan bizonyítékot szolgáltat arról, hogy a pálinka 50 fok felett is kiváló aromákkal rendelkezhet – csak érteni kell a kifőzéshez. A Vilmoskörte, naspolya, és szeder mellett úgynevezett Barikolt, azaz hordóban érlelt és ez által aranyszínűvé változott körte-, szilva és meggy pálinkákat is készítünk. Bársonyosságuknak köszönhetően barikolt párlatainkat az érzékenyebb torkúak is szívesen fogyasztják. Repertoárunkból nem hiányozhat a térségre leginkább jellemző szőlő, sárgabarack, birs és a megosztó, de a pálinkák királynőjének is nevezett aszútörköly.

ZEMPLÉN KINCSE

Ez a termékcsalád gyakorlatilag minden olyan termékünket magába foglalja, melyek nem alkohol tartalmúak. Legyen lekvár, aszalt gyümölcs, sült tea, szörp, vagy más, idényjelleggel előállított termék, ugyanazokból az alapanyagokból készül, mint a pálinkáink. A folyamatos kísérletezésnek köszönhetően a nagymamáink receptjeit is megpróbáljuk felülmúlni. A házias ízeket többek között úgy tudjuk elérni, hogy nem az eljárást, csak a technológiát fejlesztettük. Például a lekvárt ugyanúgy üstben főzzük, csak éppen elektromos motor segítségével mozgatjuk a „potyó”-kart. A termékek nem tartalmaznak semmilyen vegyszert, és cukrot is csak ritkán használunk. A tartósítás pedig hőkezeléssel történik. A feldolgozás során így nem csak finom, de rendkívül egészséges termékek születnek.